Nieuws
Je gewrichten in voeten, enkels, knieën en heupen krijgen het zwaar te verduren tijdens hardlopen. Tijdens het lopen vang je bij elke landing namelijk minimaal drie keer je eigen lichaamsgewicht op. Als je in een half uur 5 kilometer loopt en je weegt 70 kg, dan praten we al over een belasting van 500.000 kg per voet! Daarom zijn je schoenen dé basis van gezond en verantwoord hardlopen. Het is af te raden om met een willekeurige sportschoenen te gaan hardlopen: aan tennis- of aerobic schoenen worden namelijk heel andere eisen gesteld met betrekking tot schokdemping en stabiliteit dan aan hardloopschoenen.

Wat is een goede hardloopschoen? Goede hardloopschoenen kenmerken zich door: – Goede schokdemping – Stabiliteit – Juiste pasvorm – Correcte afwikkeling van de voet. Daarnaast moet rekening worden gehouden met onder meer je lichaamsbouw en je voettype. Het is dus belangrijk de schoenen te vinden die bij jou passen.

Bij hardloopspecialist Lopers Company Maastricht nemen we de tijd om jou te adviseren middels een uitgebreide (hard)loopanalyse, waarbij techniek, visie en persoonlijke doelen hand in hand gaan.

1. Korte kennismaking

Voor het aanmeten van hardloopschoenen willen we graag eerst wat informatie over je. Bijvoorbeeld: “wat zijn je doelen; zijn er klachten of blessures; op welke ondergronden loop je.” Aan de hand van deze informatie kunnen we een beter schoenadvies geven.

2. De schoenmaat

Vaak kom je wat betreft schoenmaat een of twee maten groter uit dan de maat in je gewone schoenen. Hardloopschoenen vallen wel eens wat kleiner uit en een beetje extra ruimte bij tenen is erg belangrijk. Wij geven je advies over welke maat het meest geschikt is.

3. Hardloop analyse

Tijdens de running analysis maken we een dynamische videoanalyse van je afwikkeling. Je loopt eerst op een neutrale testschoen zodat we goed kunnen zien wat er goed en minder goed gaat. Door de video vertraagd af te spelen laten we je zien waar we mogelijk iets kunnen verbeteren met bepaalde hardloopschoenen. Desgewenst geven we je ook advies over je loopstijl in het algemeen.

4. Passen en adviseren

Vervolgens geven we je een aantal hardloopschoenen aan die bij jouw soort afwikkeling passen. Door de loop analyses van deze schoenen te vergelijken met die van de neutrale testschoen kunnen we zien of de desbetreffende schoen voldoende steun en stabiliteit geeft.

5. Schoen keuze

Inmiddels hebben we je een aantal modellen aangegeven die geschikt zouden kunnen zijn. Neem de schoen er wat betreft steun en stabiliteit goed uitziet, en vooral ook lekker zit!

6.‘Ready to go’

Heb je al hardloopschoenen? Laat je dan door ons adviseren om te bepalen of het de juiste schoenen voor jou zijn.

7. Kosten

Bij aankoop van nieuwe hardloopschoenen zijn aan de (hard)loopanalyse geen kosten verbonden. Wil je alleen een loopanalyse? Dan zijn hier € 25,00 kosten aan verbonden.

Naast het dragen van de juiste hardloopschoenen is het dragen van goede hardloopsokken van Falke, Feetures, X-Socks en teensokken van INJINJI net zo belangrijk. Gebruik hiervoor hardloopsokken met de volgende eigenschappen: – Ademend – Naadloos – Links en Rechts pasvorm systeem. Uiteraard te verkrijgen bij Lopers Company Maastricht.

Tip! Neem je oude hardloopschoenen mee. Aan de hand van de oude schoen kunnen wij namelijk zien welke soort schoen je nu hebt (Neutrale-, Anti pronatie- of Motion Control schoen) en hoe het slijtpatroon op de schoen eruit ziet. Ook als je klachten of blessures hebt, is het analyseren van de oude loopschoenen belangrijk om de eventuele oorzaak te kunnen achterhalen.

Vetertechnieken:

Je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten niet helemaal goed aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen en glijdt een beetje omhoog of de schoen knelt een beetje aan de zijkant. Wat kan helpen is je veters op een andere manier te strikken.