Nieuws

De voordelen van de juiste hardloopkleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je hebt jarenlang plezier van je sportkleren. Zo zal je met een thermisch short (bekende merken zijn: Craft en Falke) minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt is van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden

Onderkleding
Door het dragen van thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast. Om goed te profiteren van thermische onderkleding moet ook de bovenkleding aangepast zijn (thermische onderkleding in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen goed effect hebben). Thermische short van Craft en Falke zijn bij Lopers Company Maastricht verkrijgbaar in korte en lange mouw.

Hardloopjacket
Bij het hardloopjacket is het vooral van belang dat het ademend, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Een goed loopjack is bovendien winddicht en regenbestendig. De stof waarvan dit hardloopjack gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht doorlaat maar regendruppels niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels. Een duur hardloopjack in combinatie met een gewoon katoenen T-shirt als onderkleding heeft geen bevredigend effect.

Hardloopshirt
Loopshirts zijn verkrijgbaar met lange, halflange, korte en zonder mouwen. Het laatste model wordt singlet genoemd. Ook de dikke en het gebruikte materiaal zijn er veel variaties. Zo kan een keuze worden gemaakt uit winddicht, ademend en vochtregulerend. De duurdere shirts hebben al deze drie de eigenschappen. Het gebruik is afhankelijk van het jaargetij. Hartje winter is een loopshirt minder geschikt; je kan dan beter kiezen voor een hardloopjack met daaronder thermische onderkleding.

Hardloopbroek
Speciale hardloopbroekjes (shorts) hebben een binnenbroek. Naast deze zijn er strakke tights te koop. Deze zijn vochttransporterend en verkrijgbaar met een korte, halflange en lang pijp en in diverse diktes. In de winter kan je het beste als hardloopbroek een lange tight gebruiken. Koop een tight niet te strak, omdat je anders mogelijk last zult hebben van onvoldoende bewegingsvrijheid. Ook ontstaat er bij koud weer een isolerend warm luchtlaagje.

Hardloopsokken
Door het dragen van speciale hardloopsokken van Falke of X-Socks wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. De sokken hebben hielbescherming en teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts merkteken.

Handschoenen
Maak in de winter niet te snel gebruik van handschoenen. In het begin kan het wel wat koud zijn zonder, echter je handen komen vrij snel op temperatuur. Voor echt koude omstandigheden zijn er thermische handschoenen te koop.

Muts
Bij koud weer kan je het beste een muts dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest.

Tip
Het is niet altijd nodig je sportkleding te wassen. Vaak is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je hardloopkleren.